Rentevoordeel NHG-hypotheek gemiddeld 0,53 procent

Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie biedt voordelen. Zo is de rente doorgaans lager dan bij een niet-NHG hypotheek. Ook heeft NHG de functie van een vangnet wanneer je jouw hypotheeklasten niet meer kan dragen. Voor deze voordelen betaal je een eenmalige vergoeding bij het afsluiten van de hypotheek. Die vergoeding is in het afgelopen jaar hetzelfde gebleven, terwijl het rentevoordeel afnam. Hoe voordelig is de NHG-hypotheek nog?

Kosten NHG-hypotheek
Bij het afsluiten van een NHG-hypotheek betaal je dit jaar 1 procent aan eenmalige kosten. Bij een hypotheek van € 250.000 is dat dus € 2.500. Deze bijdrage is er onder andere om het vangnet dat NHG biedt in stand te kunnen houden. Tien jaar geleden betaalde je voor dezelfde hypotheek slechts € 1.125 aan eenmalige kosten, ofwel 0,45%. In  de loop van de jaren zijn de kosten dus meer dan verdubbeld.

Lagere hypotheekrente NHG
Wanneer je door omstandigheden niet meer in staat bent je hypotheeklasten te dragen, kan je een beroep doen op de garantieregeling. Bijvoorbeeld bij arbeidsongeschiktheid of na een scheiding. Onder voorwaarden wordt de schuld die je bij de bank hebt verminderd of kwijtgescholden. Het geld daarvoor komt uit de NHG-pot die is gevuld met eenmalige bijdragen.

De zekerheid van een NHG-hypotheek is ook een voordeel voor de bank. Vanwege het lagere risico kan deze ook een lagere hypotheekrente rekenen. Gemiddeld scheelt het 0,53 procent.  Hiermee is het voordeel beduidend minder dan in de crisisjaren. Sloot je in 2012 een NHG-hypotheek, dan had je een rentevoordeel boven de 0,90 procent.

Voordeel lagere rente versus eenmalige kosten
Stel je sluit NHG-hypotheek af van € 250.000 en het rentevoordeel is 0,50 procent. Het verschil is € 1.250 bruto per jaar. Van dit voordeel profiteer je de hele rentevaste periode. In dit voorbeeld dus ruim voldoende voor het compenseren van de eerder genoemde eenmalige kosten.

Kosten fiscaal aftrekbaar
Het uiteindelijke voordeel van een NHG-hypotheek is afhankelijk van de belastingschijf waar je in zit. Je mag de eenmalige NHG-kosten van je inkomen aftrekken bij de inkomstenbelasting. Net overigens als de kosten voor de notaris, taxateur en hypotheekadviseur.

Maximale NHG-hypotheek € 265.000
Een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie is mogelijk tot € 265.000. Ligt het aankoopbedrag inclusief kosten koper hoger, dan ben je aangewezen op een hypotheek zonder NHG. Als je energiebesparende maatregelen mee wilt financieren is € 280.900 de maximering. Wel moet je het aanvullende leenbedrag daadwerkelijk in zonnepanelen of andere energievriendelijke zaken steken.

Aangezien banken in deze woningmarkt minder risico lopen, is ook het rentevoordeel van een NHG-hypotheek kleiner. Desondanks kan het voordeel op langere termijn fors oplopen. Laat je vooraf goed informeren over de exacte voorwaarden van de NHG-regeling. Bij Ben's Hypotheekhuis kun je terecht voor deskundig advies over de hypotheek die past bij jouw situatie. Meer weten? Vul onderstaand formulier in en we nemen snel contact met je op.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Ben's Hypotheekhuis maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie