Nieuwbouwwoning kopen? Houd rekening met de loting

Ben je op zoek naar een nieuwbouwwoning? Houd er dan rekening mee dat een mogelijke loting bepaalt of jij een woning bemachtigt. Steeds vaker vinden lotingen plaats bij nieuwbouwwoningen. Vooral als de belangstelling groter is dan het aantal huizen. Wat mag je verwachten bij zo’n loting?

Naar schatting worden er dit jaar in totaal 34.000 nieuwbouwwoningen opgeleverd. Om aan de vraag te voldoen hadden dat er minstens 55.000 moeten zijn. Dat maakt de kans dat jij moet loten voor een nieuwbouwwoning groot.

Wie regelt de loting?

De projectontwikkelaar van een nieuwbouwproject bepaalt of er een loting plaatsvindt. Dat gebeurt nadat de inschrijving voor een project is gesloten. Op dat moment is duidelijk hoeveel belangstellenden er zijn voor elke specifieke woning. Zijn er meerdere inschrijvingen, dan volgt een loting. Die laat de projectontwikkelaar vervolgens over aan de verantwoordelijke verkoopmakelaar.

Loting per project anders

Er zijn geen wettelijke regels voor de manier waarop een loting plaatsvindt. Dit verschilt per project. Soms doet een notaris de daadwerkelijke loting. Een verplichting is dat dus niet. Ook de voorwaarden waar je als geïnteresseerde aan moet voldoen, kunnen per project verschillen. Het is aan te raden om hier vooraf naar te vragen bij de verkoopmakelaar, bijvoorbeeld op de informatieavond waarop de verkoop start.

Loting met haalbaarheidscheck

De meeste lotingen kennen een haalbaarheidscheck. Het gaat er dan om dat je de woning kunt betalen en een hypotheek kunt krijgen. Je toont je financiële situatie aan met een verklaring van een financieel adviseur. De verklaring geeft toegang tot de loting.

Wanneer is de uitkomst van de loting bekend?

Op de vastgestelde datum ontvang je bericht van de uitslag van de loting. Ben je ingeloot voor een huis? Dan volgt een gesprek met de makelaar en kun je aan de slag met de hypotheek. Behoor je niet tot de gelukkigen of wil je om een andere reden toch de woning niet kopen? Je kunt na de loting nog afzien van de koop. Ook is er doorgaans een reservelijst, waardoor je alsnog kans hebt als er deelnemers afhaken die zijn ingeloot.

Verkoop per opbod

Buiten een loting kan het zijn dat een projectontwikkelaar de nieuwbouwwoningen per opbod verkoopt. Schrijf je je voor een project in, dan geef je meteen aan welk bedrag je bereid bent te betalen bovenop de vraagprijs. De hoogste aanbieder kan vervolgens de woning kopen.

Wil je goed voorbereid zijn op de koop van een nieuwbouwwoning? Maak een afspraak met ons om te bekijken hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Zo weet je vooraf of meedoen aan een loting mogelijk is.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Ben's Hypotheekhuis maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie